VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W pracy tradycją jest ciasto urodzinowe. Takie oto ciasto zaniosłam na swoje urodziny. Wszystkim smakowało.

Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym
1.Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Przekroić na pół. 2.Krem Do rondla wlać 2 szklanki mleka i wsypać cukier. W miseczce rozrobić 0,5 szklanki mleka z budyniem z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Budyń wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy ostygnie utrzeć z masłem lub margaryną. 3.Truskawki pokroić w plasterki. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do stężenia. 4.Ciasto układać warstwami:1 biszkopt, krem krówkowy, 2 biszkopt, truskawki, galaretka.
Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym
Etap 1 Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym
Etap 2 Ciasto przekładamy kremem krówkowym