marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto z kaszą jaglaną i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wyrobić,zagnieść i schłodzić. Przygotować nadzienie i kruszonkę.Piec 50 min.

Ciasto z kaszą jaglaną i orzechami

Składniki:

Ciasto z kaszą jaglaną i orzechami

 

  • 100 g.mąki pszennej,
  • 100 g.mąki gryczanej,
  • 50 ml.zimnej wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 120 g.margaryny do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 200 g.siekanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • 150 g.kaszki jaglanej,
  • 5-6 pełnych łyżek miodu.
  • Kruszonka:
  • 25 dag.mąki pszennej,
  • 25 dag.masła lub margaryny,
  • 30 g. wiórków kokosowych,
  • 3 łyżeczki cukru białego lub trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Ciasto z kaszą jaglaną i orzechami
Obie mąki przesiać po odmierzeniu na stolnicę i posiekać na wiórki z margaryną ostrym nożem. Dodać cukier i zimną wodę. Wyrobić, zagnieść i wstawić w misce do lodówki na pół godziny. Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek i gotować, póki woda się nie wchłonie, zestawić naczynie i wystudzić. Wymieszać ją z paroma łyżkami miodu płynnego i posiekanych wcześniej orzechów. Kruszonkę zagnieść z podanych wyżej składników. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blachę natrzeć resztą tłuszczu i wylepić lekko rozwałkowanym ciastem, na to wyłożyć nadzienie i kruszonkę na wierzch. Wstawić do piekarnika okrągłą formę z ciastem na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i kroić na 12 porcji. Podawać na talerzykach.