2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto z morelami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moje ulubione letnie ciasto ze świeżymi morelami. Jest wilgotne słodko-kwaśne, jednym słowem dla mnie idealne na mały poczęstunek.

Ciasto z morelami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z morelami i kruszonką

 

  • Ciasto na blaszkę 24/28 cm

 

 

 

 

  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z morelami i kruszonką
Ciasto: Masło utrzeć z cukrami i szczypta soli,robotem na puszystą masę,wbijać po jednym jajku cały czas miksując,mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać stopniowo do masy,wlać jogurt najlepiej żeby był gęsty typu greckiego,zmiksować wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę,ułożyć na cieście pokrojone w kawałki morele lub brzoskwinie. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą i rozdrobnić w palcach,nie zagniatać ciasta!,posypać wierzch ,wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika grzanie góra dół i piec około 45 minut. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.
Ciasto z morelami i kruszonką
miksujemy ciasto robotem na puszysto wsypujemy mąkę
Ciasto z morelami i kruszonką
wylewamy ciasto do blaszki układamy morele
Ciasto z morelami i kruszonką
składniki kruszonki zagniatamy w palcach
Ciasto z morelami i kruszonką
posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy 45 minut