Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

,,Ciepło-zimno ,,

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sałatka łącząca ciepłe i zimne składniki. Doskonała do wykorzystania pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku .

  ,,Ciepło-zimno ,,

Składniki:

,,Ciepło-zimno ,,

 

  • 1 szklanka obranego ze skórek , chrząstek i kości pieczonego mięsa z kurczaka ( z grilla, Gyros lub pieczonego tradycyjnie )
  • 8 średnich ziemniaczków młodych
  • 1 ogórek kiszony ( małosolny lub świeży ) pokrojony w pół plasterki
  • 1 twardy pomidor pokrojony w grubsze pół plasterki
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
  • 1/4 szklanki pokrojonego koperku
  • 1/4 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra lub 2 roztarte z solą ząbki czosnku
  • przyprawa Gyros
  • pieprz mielony
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżeczki dipu serowego ( lub 2 łyżeczki kremowego serka topionego utarte z 2 łyzeczkami majonezu )
  • kawałeczek drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • przyprawy ziołowe wg upodobania do smaku ( ja wykorzystuję gotowe sosy sałatkowe Knorra )
  • 1 bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa )

 

Sposób przygotowania:

,,Ciepło-zimno ,,
Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z Bulionetką .Odcedzić i pokroic w grube plastry. W tym czasie gdy się gotują podsmażyć na łyżce oleju kurczaka.Doprawić na ostro przyprawą Gyros.Trzymać na małym gazie tak by gdy ziemniaki się ugotują było gorące . Dip serowy zmieszać z olejem i rozkruszoną kostką czosnkową . Ziemniaki, kurczaka , ogórek, pomidor i zieleninę wymieszać. Polać dipem serowym z olejem .Zamieszać .Doprawić do smaku ziołami , pieprzem . Podawać posypane pokrojoną papryką.Doskonale daja sie do tej sałatki wykorzystać pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku. Wystarczy jak coś zostanie obrać , rozdrobnić. Pomidory i ogórek też można użyć z tych pokrojonych wcześniej trzeba tylko odsączyc sok .Jesli chodzi o dip serowy to też można eksperymentować z innymi sosami majonezowymi ( np Tysiąca wysp, hawajski itp ) .Wystarczy dogotować ziemniaki i już mamy obiad zupełnie inny w smaku niż to co było poprzedniego dnia. A - na zimno jest też dobra .