grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Clafoutis z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Clafoutis z czereśniami, przysmak kuchni francuskiej, prosty i szybki w przygotowaniu a jednocześnie lekki, puszysty i delikatny w smaku, przypominający zapiekany omlet z owocami.

Clafoutis z czereśniami

Składniki:

Clafoutis z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z czereśniami

Przygotowanie masy mleczno-jajecznej

Clafoutis z czereśniami
Masę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na początek zajmujemy się czereśniami, które myjemy, osuszamy i drylujemy.

W garnuszku roztapiamy masło, które odstawiamy do wystygnięcia.

Miksujemy jaja z cukrem, dodajemy ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlewamy roztopione masło.

Przygotowanie clafoutis

Clafoutis z czereśniami
Clafoutis można przygotować w okrągłej formie o średnicy 25 cm zamiast w pojedynczych foremkach.

4 pojedyncze foremki smarujemy masłem.

Na dnie naczynia układamy wydrylowane czereśnie.

Przygotowanie clafoutis do pieczenia

Clafoutis z czereśniami
Jeżeli clafoutis przygotowujemy w pojedynczej formie, czas pieczenia wydłużamy o dodatkowe 15 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Na czereśnie wylewamy masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru dekorujemy płatkami migdałowymi oraz oprószamy 2 łyżeczkami cukru.

Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.