bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Cukinia z meksykańskim farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina lubi faszerowaną cukinię, tym razem przygotowałam ja z meksykańskim farszem, polecam każdemu.

Cukinia z meksykańskim farszem

Składniki:

Cukinia z meksykańskim farszem

 

  • 2 cukinie
  • 300 gram mięsa mielonego
  • Mała puszka czerwonej fasolo
  • Małą puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • 150 gram sera żółtego

Sposób przygotowania:

Cukinia z meksykańskim farszem
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone i smażymy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, dodajemy do mięsa, chwilę razem smażymy.

Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Cukinie kroimy na pół, za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne, cukinie wypełniamy przygotowanym farszem.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch cukinii, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.

Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

ser cukinia dania