zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Cukinia zapiekana z bułką i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty do przygotowania i smaczny dodatek do obiadu lub kolacji.

Cukinia zapiekana z bułką i ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia zapiekana z bułką i ziołami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z bułką i ziołami
Cukinię myjemy, razem ze skórką przekrawamy na 2-3 części, w zależności od wielkości cukinii. Polecam użyć małe cukinie, bez pestek w środku. Kroimy w cieniutkie plasterki 2-3 mm, ale tak by nie przekroić do końca. Mój patent - układam kawałki warzywa na drewnianej łyżce z wgłębieniem i dopiero nacinam na głębokość 3/4 grubości. Łyżka zatrzyma nóż, dzięki czemu nie przetniemy całkiem cukinii, a praca idzie szybko. Z bułki, oliwy i przypraw przygotowujemy papkę, którą łyżeczką umieszcamy pomiędzy nacięcia (listki) cukinii. Tak przygotowane cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego i kropimy oliwą. Możemy też na wierzch dać ser. Zapiekamy ok. 30 minut w piecyku agrzanym do 180 stopni.
Cukinia zapiekana z bułką i ziołami
Kawałki cukinii przekrawamy do 3/4 aby całkiem nie przeciąć
Cukinia zapiekana z bułką i ziołami
Z bułki, przypraw i oliwy przygotowujemy papkę
Cukinia zapiekana z bułką i ziołami
Papkę z bułki nakładamy pomiędzy listki przekrojonej cukinii
Cukinia zapiekana z bułką i ziołami
Na dno naczynia wlewamy odrobinę oliwy i zapiekamy warzywa

Tagi:

tarta cukinia