renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Cytrynowiec 9

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cytrynowiec cyrtynowiec.....

Cytrynowiec 9

Składniki:

Cytrynowiec 9

 

  • 2,25 szklanki mąka tortowa,
  • 8 jaj surowe,
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek wody
  • Masa:,
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki masla,
  • 3 jaja surowe,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 cytryny,
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec 9
Na początek wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek ( oczywiście wcześniej sparzyć jajka wrzątkiem). Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce wody na przemian.Następnie należy dodać mąkę (przesianą) wymieszaną z proszkiem, wymieszaćciasto na gładką masę i upiec w 180 stopniach. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć na pół. Wykonanie masy: Całe jaja ubić z cukrem, rozmieszać z wodą,w następnej kolejności dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.dokłasnie tak żeby nie było grudek. Dodać sok z cytryn i skórkę otartą z cytryn oraz masło. Postawić na ogniu i ciągle mieszając gotować,do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą przełożyć ciasto, Na wierzch można dać lukier cytrynowy i posypać wiórkami kokosowymi. Lukier przygotowujw się z soku z 1 cytryny i 0,5 szklanki cukru. Osobiście polecam zrobić lukier ponieważciasto zyskuje na cytrynowym smaku.