iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Czekoladowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oponki przygotowuje się bardzo szybko, a są niesamowicie proste w przygotowaniu i pysznie smakują polane czekoladą.

Czekoladowe oponki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe oponki

 

  • 2,3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki czekolady w proszku
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki
  • 50 dag białego sera ja dałam taki z wiaderka jak do serników
  • dodatkowo:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowe oponki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać ser, śmietanę oraz żółtka i wódkę z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką bo ciasto się klei i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie szklanką wyciąć większe krążki, a w nich mniejsze kółeczka. W płaskim garnku rozgrzać spora ilość oleju i w gorącym smażyć oponki po kilka minut z każdej strony, z wyciętych kółeczek można zagnieść ciasto i ponownie wyciąć oponki, ale można też je usmażyć jak malutkie pączki. Usmażone oponki odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na kratce po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową i dowolnie ozdobić, następnie zostawić do jej zastygnięcia
Czekoladowe oponki
Zagniecione ciasto rozwałkować i wyciąć krążki
Czekoladowe oponki
W dużych krążkach wyciąć mniejsze kółeczka
Czekoladowe oponki
W gorącym oleju smażyć po kilka minut z każdej strony
Czekoladowe oponki
Usmażone oponki ozdobić czekoladą i ozdobić