lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Czerwona kapusta duszona lipki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne danie z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta duszona lipki

Składniki:

Czerwona kapusta duszona lipki

 

  • główka czerwonej kapusty
  • przecier pomidorowy
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 20 dag boczku
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 15 dag pieczarek

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta duszona lipki
Kapuste umyj i poszatkuj.Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle wraz z pokrojonym w paski boczkiem.Smaż do momentu aż boczek się zrumieni.Przełóż wszystko do garnka.Pokrój schab w kostkę i obsmaż go na tłuszczu,dopraw do smaku i włóż do garnka.Wrzuć także poszatkowaną kapustę,posyp ją suszonym tymiankiem i przesmaż całość przez chwilę.Następnie dolej wodę by zakryła kapustę i duś przez chwilę.Dodaj pokrojone pieczarki.Pod koniec duszenia gdy kapusta i mięso będzie miękkie dodaj przecieru pomidorowego według uznania.