reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowa mielonka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To moje drugie podejście do szynkowara.

Domowa mielonka

Składniki:

Domowa mielonka

 

  • 1 kg łopatki

 

  • 2,5 łyżeczki pektosoli

 

  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa mielonka
Zmieloną łopatkę mieszamy z przyprawami i dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut. Przygotowuję sobie dwa kawałki sznurka lnianego i wkładam do szynkowara na krzyż, na to woreczek. Mięso wkładamy do woreczka foliowego, bardzo dokładnie ugniatając- tak, żeby nie zostały nam miejsca wypełnione powietrzem- zawiązujemy woreczek, nakładamy sprężynę, a całość wkładamy do lodówki na 24-26 godzin. Następnego dnia wkładamy szynkowa do wysokiego garnka, dolewamy wodę. Wody tyle, żeby była powyżej linii mięsa i doprowadzamy do temperatury około 75-80 st i parzymy przez 2 godziny. Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wkładamy do lodówki na około 12 godzin i gotowe:)