kuchniapoli.pl

kuchniapoli.pl

Kucharz
[Przepisów: 5]

Domowy chleb pszenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Domowe pieczywo, chrupiąca skórka puchate delikatne wnętrze. Pachnący domowy chlebuś, najlepsze śniadanie.

Domowy chleb pszenny

Składniki:

Domowy chleb pszenny

na chleb

Sposób przygotowania:

Domowy chleb pszenny

ETAP 1:

Domowy chleb pszenny
Domowy chleb pszenny

Składniki sypkie umieścić w misce, wymieszać. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać z oliwą do miski. Wszystkie składniki dobrze zagnieść w kulę gładkiego, elastycznego ciasta. Pozostawić pod przykryciem na około 2 godziny do wyrośnięcia, po czym ciasto odgazować. Na blasze posypanej mąką, ułożyć bochenek chleba, wcześniej uformowany w dowolny kształt. Pod ukosem zrobić nacięcia. Piec 230 ° 12-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 ° piec do 20 minut.