Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Domowy chlebek na czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To mój kolejny eksperymentalny chlebek, tym razem pieczony na czerwonym winie. W smaku wyszedł bardzo dobry.

Domowy chlebek na czerwonym winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy chlebek na czerwonym winie

 

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek na czerwonym winie
Tym razem chlebek postanowiłam upiec na mące krupczatce ( która jest moją bazową mąką ), mące kukurydzianej oraz mące orkiszowej. Do tych mąk dodałam ziarna amarantusa i wszystko wymieszałam. Potem dodałam sól morską ( zamieszałam ), a następnie prawdziwy miód ( najlepiej dodać płynny ).

Drożdże świeże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości. Do dokładnie wymieszanej masy dodałam czerwone wino oraz letnią wodę. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do silikonowych foremek. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni, a następnie wsadziłam foremki na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

Chlebki najlepiej wystudzić na kratce. Smacznego !  
Domowy chlebek na czerwonym winie
Pieczenie chlebka w foremkach silikonowych
Domowy chlebek na czerwonym winie
Studzenie chlebka upieczonego na kratkach

Tagi:

chleb