Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To mój kolejny eksperymentalny chlebek, tym razem na mące semolinie oraz kwaśnym kozim mleku. Muszę przyznać, że chlebek w smaku jest bardzo dobry. Najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku

 

Sposób przygotowania:

Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Dzisiaj do upieczenia chlebka wzięłam mąkę semolinę oraz krupczatkę.

Obie wymieszałam łyżką drewnianą. Wszystkie ziarna oraz orzeszki uprażyłam na suchej patelni i dodałam do miski. Następnie wsypałam sól ( za każdym razem mieszałam łyżką ). Później dodałam prawdziwy miód ( zamiast cukru ). Najlepiej jeśli miód będzie płynny, wtedy lepiej się wymiesza.

Drożdże świeże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości. Na końcu dodałam kwaśne mleko ( które sama zrobiłam, mleko kupuję od sprawdzonego gospodarza ). Gdy wszystko wymieszałam to odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

W tym czasie nagrzałam piekarnik do 190 stopni C. Gdy ciasto trochę podrosło, przełożyłam je do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na 15 minut. Dopiero po tym czasie wsadziłam do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze 35 minut.

Chlebki najlepiej wystudzić na kratce. Smacznego !
Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Upieczone chlebki jeszcze w formach silikonowych
Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Studzenie upieczonych chlebków na kratce

Tagi:

chleb pieczywo