Sposób przygotowania:
Semolinowy chlebek na kwaśnym kozim mleku
Dzisiaj do upieczenia chlebka wzięłam mąkę semolinę oraz krupczatkę.
Obie wymieszałam łyżką drewnianą. Wszystkie ziarna oraz orzeszki uprażyłam na suchej patelni i dodałam do miski. Następnie wsypałam sól ( za każdym razem mieszałam łyżką ). Później dodałam prawdziwy miód ( zamiast cukru ). Najlepiej jeśli miód będzie płynny, wtedy lepiej się wymiesza.
Drożdże świeże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości. Na końcu dodałam kwaśne mleko ( które sama zrobiłam, mleko kupuję od sprawdzonego gospodarza ). Gdy wszystko wymieszałam to odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do 190 stopni C. Gdy ciasto trochę podrosło, przełożyłam je do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na 15 minut. Dopiero po tym czasie wsadziłam do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze 35 minut.
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce. Smacznego !
Obie wymieszałam łyżką drewnianą. Wszystkie ziarna oraz orzeszki uprażyłam na suchej patelni i dodałam do miski. Następnie wsypałam sól ( za każdym razem mieszałam łyżką ). Później dodałam prawdziwy miód ( zamiast cukru ). Najlepiej jeśli miód będzie płynny, wtedy lepiej się wymiesza.
Drożdże świeże pokruszyłam w palcach i dodałam do całości. Na końcu dodałam kwaśne mleko ( które sama zrobiłam, mleko kupuję od sprawdzonego gospodarza ). Gdy wszystko wymieszałam to odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do 190 stopni C. Gdy ciasto trochę podrosło, przełożyłam je do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na 15 minut. Dopiero po tym czasie wsadziłam do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze 35 minut.
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce. Smacznego !