jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drobiowe roladki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Delikatny filet, cukinia, mozzarella, oliwki- to według mnie przepyszne połączenie! Dodatkowo całość podana na mojej ulubionej rukoli i mamy pyszny, lekki posiłek:).

Drobiowe roladki z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowe roladki z cukinią

SKŁADNIKI:

  • 1 młoda cukinia (mała),
  • 1 kilka sera mozzarella,
  • ok 5 czarnych oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • olej,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • suszona bazylia,
  • suszony tymianek,
  • kilka igiełek rozmarynu,
  • rukola, pomidorki koktajlowe do podania,

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z cukinią

ETAP 1

Drobiowe roladki z cukinią
Startą cukinię przysmażamy

Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. Każdą części rozbijamy na zgrabny prostokąt. Gotowe mięso oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Mięso odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy, by zmiękła i częściowo odparowała z niej woda. Gotową studzimy.

ETAP 2

Drobiowe roladki z cukinią
Oliwki i ser rozdrabniamy

Mozzarellę oraz oliwki kroimy w kostkę.

ETAP 3

Drobiowe roladki z cukinią
Składniki nadzienia mieszamy i przyprawiamy

Tak przygotowane składniki wraz z pietruszką dodajemy do cukinii. Nadzienie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Drobiowe roladki z cukinią
na płat mięsa wykładamy cukiniowe nadzienie

Gotowe nadzienie wykładamy cienką warstwą na przygotowane filety.

ETAP 5

Drobiowe roladki z cukinią
Zwinięta roladkę przekładamy do naczynia żaroodpornego

Zwijamy zgrabne roladki. Aby dobrze się trzymały możemy spiąć je wykałaczkami lub przewiązać sznurkiem.

Roladki obtaczamy w wymieszanym ze sobą tymianku i bazylii. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, spryskujemy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Roladki pieczemy około 30-40 minut w 180°C do miękkości.

Upieczone mięso dzielimy na plasterki. Podajemy je na rukoli w towarzystwie pomidorków.


Tagi:

cukinia