SUPERPRZEPIS

Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Wątróbka drobiowa znakomicie nadaje się na grilla, zamarynowana w piwie oprószona ziołami a na koniec zamknięta w soczystych plasterkach boczku,to prawdziwa uczta na powietrzu!

Składniki:

Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami

 

  • 12 plastrów boczku gotowanego
  • 12 wątróbek drobiowych
  • `1 szklanka piwa jasnego
  • 3 łyżki musztardy ostrej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami
Wątróbki dokładnie oczyścić z błonek,opłukać pod bieżącą wodą,osączyć na sicie,włożyć do miski zalać piwem przykryć i zostawić na 4-5 godzin w lodówce.Po tym czasie osączyć z piwa,osolić do smaku wsypać łyżkę majeranku wymieszać.Układać po jednej na plasterku boczku zawinąć w roladki,spiąć ciasno wykałaczką pędzelkiem lub łyżeczką rozprowadzić musztardę na boczku. Cukinię i pomidory umyć cukinię pokroić w centymetrowe plastry posypać czubricą zieloną z każdej strony,a pomidory lekko naciąć na krzyż. Na rozgrzanym ruszcie grilla układać zrolowane wątróbki grillować aż wątróbka będzie upieczona w środku a boczek chrupiący,obok położyć na ruszcie cukinię a za kilka minut pomidora .Podawać na sałacie idealnie smakuje ze szklanką zimnego piwa..;)
Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami
cukinię kroimy na plastry a w pomidorach robimy nacięcia na krzyż
Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami
wątróbkę drobiową zalewamy piwem zostawiamy na kilka godzin
Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami
osączoną wątróbkę zawijamy w plasterki boczku
Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami
grillujemy z każdej strony do miękkości razem z jarzynką