iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Drożdżowa buła z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna bułka śniadaniowa pasuje na śniadanko , podajemy samą można tez posmarować dżemem lub miodem jak chałkę . Pycha z mlekiem lub kakao.

Drożdżowa buła z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa buła z jabłkami

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • cukier waniliowy

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa buła z jabłkami
Jabłka obieramy i kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy . Dodajemy do niego drożdże , 2łyżki cukru. Dobrze mieszamy. Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka całe miksujemy z pozostałym cukrem na pianę. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól i cukier waniliowy. Dodajemy zmiksowane jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto dodajemy rozpuszczone masło. Jeszcze raz wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do tortownicy wkładamy papier do pieczenia na niego wykładamy połowę ciasta układamy jabłka i wkładamy druga część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , pieczemy ok 40 min. Można posypać cukrem pudrem .
Drożdżowa buła z jabłkami
ciasto krojone jeszcze ciepłe nie mogłam się doczekac