Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkami i truskawkami
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże, wymieszać, posypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, jajka, 2 łyżki cukru, sól, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie z 10 dag mąki, 5 dag masła i 5 dag cukru zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypana mąka stolnicę, rozwałkować, pokroić w kwadraty. Ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, osuszyć. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Na każdy kawałek ciasta położyć kilka kawałeczków jabłka i truskawki, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25 minut.