Sposób przygotowania:
Drożdżówka z jabłkami
Ciasto:
Drożdże rozmieszać z odrobiną mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jajko ubijamy z cukrem i rozpuszczamy margarynę. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki, ubite jajko i mleko i rozpuszczoną margarynę - wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 40-60 minut.
Nadzienie:
Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka dodajmy sok z cytryny, cukier i smażymy, gdy jabłka się trochę podsmaża dodać cynamon wymieszać i zmiksować , dodać rodzynki.
Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt , środek posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę posmarować roztrzepanym jajkiem , przełożyć do blaszki o wymiarach 12*30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok 40 minut.
Drożdże rozmieszać z odrobiną mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jajko ubijamy z cukrem i rozpuszczamy margarynę. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki, ubite jajko i mleko i rozpuszczoną margarynę - wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 40-60 minut.
Nadzienie:
Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka dodajmy sok z cytryny, cukier i smażymy, gdy jabłka się trochę podsmaża dodać cynamon wymieszać i zmiksować , dodać rodzynki.
Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt , środek posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę posmarować roztrzepanym jajkiem , przełożyć do blaszki o wymiarach 12*30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok 40 minut.