edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżowe z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina uwielbia świeże drożdżowe ciasto. Wystarczy, ze stygnące spuszczę na chwilę z oka, a w tajemniczy sposób znika jego duża porcja :)

Drożdżowe z kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe z kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z kruszonką
Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko. Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę.Foremkę na keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.
Drożdżowe z kruszonką
Przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
Drożdżowe z kruszonką
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść.
Drożdżowe z kruszonką
Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię.
Drożdżowe z kruszonką
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdżowe z kruszonką
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.