mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Drożdżowiec z kruszonką i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i z dodatkiem rodzynek.

Drożdżowiec z kruszonką i rodzynkami

Składniki:

Drożdżowiec z kruszonką i rodzynkami

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • około 5 dag drożdży
  • około 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 150 g rodzynek
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki margaryny

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z kruszonką i rodzynkami
Na początku należy zająć się przygotowaniem ciasta. W tym celu w ciepłym mleku trzeba rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Następnie utrzeć w misce jajka, cukier biały i cukier waniliowy. Wyrośnięte drożdże, jajka z cukrami i sól dodać do mąki. Dokładnie wyrobić ciasto.Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem blachę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przygotować kruszonkę.W tym celu w miseczce umieścić margarynę,mąkę i cukier puder.Składniki połączyć i wyrabiać do momentu aż zacznie się kruszyć. Kiedy ciasto wyrośnie posypać tak przygotowaną kruszonką i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.