Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z kruszonką
Przygotowanie:
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodając 1/2 szklanki mąki,wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,szczyptę soli i aromat,wyrobić starannie ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać stopiony,ciepły tłuszcz.Wyrabiać,,aż tłuszcz pozostanie wchłonięty przez ciasto.Przykryć,odstawić do wyrośnięcia.Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,wlać roztopiony gorący tłuszcz,dokładnie wymieszać.Ostudzone ciasto rozetrzeć ręką na drobne grudki.Wyrośnięte ciasto nałożyć cienką warstwą ( 4 cm) do posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą blach,wyrównać,posmarować rozpuszczoną margaryną,posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Piec w średnio gorącym piekarniku 180-200s.c przez 30-40 minut.Ostudzone placki posypać cukrem pudrem.
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodając 1/2 szklanki mąki,wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,szczyptę soli i aromat,wyrobić starannie ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać stopiony,ciepły tłuszcz.Wyrabiać,,aż tłuszcz pozostanie wchłonięty przez ciasto.Przykryć,odstawić do wyrośnięcia.Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,wlać roztopiony gorący tłuszcz,dokładnie wymieszać.Ostudzone ciasto rozetrzeć ręką na drobne grudki.Wyrośnięte ciasto nałożyć cienką warstwą ( 4 cm) do posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą blach,wyrównać,posmarować rozpuszczoną margaryną,posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Piec w średnio gorącym piekarniku 180-200s.c przez 30-40 minut.Ostudzone placki posypać cukrem pudrem.