Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Uwielbiam ciasto drożdżowe, czy to słodkie bułeczki, rogaliki, z nadzieniem lub bez.Tym razem upiekłam pyszną drożdżówkę z budyniem i najlepszą na świecie kruszonką. Idealna na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. Polecam:)

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

Składniki:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju

Budyń:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 5 łyżek cukru

Kruszonka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

Wykonanie ciasta:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ,,ruszyły''. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i olej, zagniatamy mięciutkie ciasto.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Gotowe ciasto wałkujemy i dajemy do blaszki.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wykonanie budyniu:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Z podanych składników przygotujemy budyń.

W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie przekładamy go równomiernie na ciasto.

Wykonanie kruszonki:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Z podanych składników wykonujemy kruszonkę.

Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozkładamy na budyniu.

Pieczenia i podanie:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Następnie ciasto pieczemy, studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Tak przygotowane ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Upieczoną drożdżówkę studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników 250 ml.