Sposób przygotowania:
Drożdżówka jabłkowo-jagodowa
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę. Jabłka skropić sokiem z cytryny i przełożyć do garnka. Dodać cukier i sok lub wodę, całość doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować ciągle mieszając (aż nadmiar płynu wyparuje). Odstawić do wystudzenia. Do przestudzonych jabłek dodać jagody i budyń w proszku, wymieszać.
Mąkę przesiać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko,(powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko, drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, przegnieść ciasto jeszcze raz i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść, może się trochę kruszyć. Radzę dodać cukier średnio gruby do kruszonki. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, następnie wykładamy jabłka z jagodami i kładziemy kruszonkę na wierzch. Blachę włożyć do zimnego pieca ustawiając temperaturę na 50 stopni przez 10 -15 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.
SMACZNEGO!
Mąkę przesiać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać zrobić dołek. Margarynę stopić wlać zimne mleko,(powinno być letnie mleko z margaryną) i dopiero dodać jajko, drożdże-dobrze wszystko wymieszać. Wlać to do mąki, wymieszać i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, przegnieść ciasto jeszcze raz i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść, może się trochę kruszyć. Radzę dodać cukier średnio gruby do kruszonki. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, następnie wykładamy jabłka z jagodami i kładziemy kruszonkę na wierzch. Blachę włożyć do zimnego pieca ustawiając temperaturę na 50 stopni przez 10 -15 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.
SMACZNEGO!