Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto na śniadanie do porannej kawy.

Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kruszonka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • Masa serowa
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3-4 dag rodzynek

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką
Ciasto. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, wsypać 2 łyżki mąki, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciepłe masło rozetrzeć, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, rozczyn, żółtka, sól i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Kruszonka Mąkę, cukier, żółtko i masło posiekać, następnie palcami rozcierać aż powstanie kruszonka. Masa serowa Ser zmiksować dodając stopniowo mleko, olej, żółtka. cukier puder, budyń. Pod koniec dodać rodzynki oprószone mąką, skórkę pomarańczową, sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 37/21 cm, odłożyć na 10 minut. Następnie wyłożyć masę serową, posypać kruszonką. Piec w temp 190 stopni około 40-45 minut.
Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką
Z mleka cukru drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn
Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką
Z mąki cukru masła i żółtka zrobić kruszonkę
Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką
Do zmiksowanego sera dodać pozostałe składniki
Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką
Wyłożyć na przygotowane ciasto i posypać kruszonką