Sposób przygotowania:
Torcik drożdżowy z budyniem i jabłkami
Sposób przyrządzenia: Ciasto: Do garnka wsypujemy około 1/4 szklanki mąki. Wlewamy gorące mleko i całość dokładnie mieszamy łyżką.Pozostawiamy do ostudzenia.Drożdże kruszymy i dodajemy do nich połowę cukru i razem mieszamy łyżką.Do ostudzonej mąki przelewamy drożdże z cukrem. Całość razem dokładnie mieszamy.Rozczyn przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.Pozostałą mąkę przesypujemy do miski.Żółtka ucieramy na puszystą masę ze szczyptą soli. Dodajemy pozostały cukier i dalej ucieramy.Przekładamy do miski z mąką.Dodajemy rozczyn i wyrabiamy.Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło.Całość ponownie mieszamy a następnie wyrabiamy ręką, aż będzie odchodzić.Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i oczyszczamy. Kroimy w plasterki i posypujemy dość gęsto cynamonem + ewentualnie cukrem ( ja posypałam! ).Kruszonka : Do mąki dodajemy miękkie masło , cukier i płatki owsiane.Wszystko razem mieszamy i zgniatamy ręką aż do uzyskania sypkiej kruszonki.Masa budyniowa : W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną.Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń. Chwilkę gotujemy cały czas mieszając , by uzyskać gładki krem bez grudek.Całośc: Do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy wkładamy ciasto drożdżowe. Na nim rozkładamy obok siebie pokrojone jabłka. Wylewamy gorący budyń. Po wierzchu rozsypujemy ( gęsto ) przygotowaną kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Po wyciągnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem.