Sposób przygotowania:
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Ciasto: Mąkę, cukry, drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić. Razem z rozbełtanymi jajkami dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło objętość. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, schłodzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę (20x30cm) posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na cieście układać po łyżce budyniu, posypać kruszonką. Drożdżówkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
zbysiowa
bozena66
joana30
Bożenko ma być oczywiście 6 łyżek cukru!!!! Zaraz napiszę do moderatora aby to poprawił.