joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest pyszne, pachnące i idealne na podwieczorek. Mojej rodzinie tak posmakowało, że jedliśmy jeszcze ciepłe. Chrupiąca kruszonka jest dokładnie taka, jaką lubię.

Drożdżówka z budyniem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

 

 

  • budyń waniliowy
  • 1/2l mleka

 

  • Kruszonka:
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Ciasto: Mąkę, cukry, drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić. Razem z rozbełtanymi jajkami dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło objętość. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, schłodzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę (20x30cm) posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na cieście układać po łyżce budyniu, posypać kruszonką. Drożdżówkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić. 
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Mąkę, drożdże, cukru i sól wymieszać w misce
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Dodać pozostałe płynne składniki i wymieszać
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Skadniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, schłodzić
Drożdżówka z budyniem i kruszonką
Ciasto wyłożyc na blaszkę, wyłożyć budyń i posypać kruszonką