Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżówki cynamonowe.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowe wypieki są dobre na każdą okazję.

Drożdżówki cynamonowe.

Składniki:

Drożdżówki cynamonowe.

 

  • 600 g mąki (koniecznie przesiana)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 kostki drożdży
  • łyżeczka proszku
  • słoiczek jabłek lub innego dżemu. doskonale sprawdzają się śliwki i aronia
  • łyżka mleka
  • cynamon
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżówki cynamonowe.
Z mąki. 2 jajek, oleju .szklanka ciepłego mleka ,szczypta soli 0,5 szklanki cukru 1/4 kostki drożdży łyżeczka proszku robimy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy placek grubości 1 cm, następnie smarujemy go rozbełtanym jajkiem i dopiero na taką izolację dajemy dżem, powidła czy co tam mamy, Posypujemy obficie cynamonem i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na 2 cm krążki i układamy na płasko na blaszce. Wierzch można posmarować jajkiem lub mlekiem, wtedy złapie ładny kolorek. Jeszcze 15 min…niech sobie podrosną…nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Bułeczki nie wychodzą za słodkie, ale zawsze można posypać pudrem