Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Prosty i łatwy chlebek pszenno-żytni, tym razem na drożdżach, wzbogacony o siemię lniane i pestki z dyni. Pyszny nawet na drugi dzień, świetny do opiekania

Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, siemię lniane i dynię. wlać wodę. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać rozczyn i olej do misy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (duża keksówka). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. po tym czasie naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 40-45 minut. Chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, siemię lniane i dynię. wlać wodę. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać rozczyn i olej do misy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (duża keksówka). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. po tym czasie naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 4
Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami
Chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.