Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Dyniowe risotto z patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Syte i smaczne danie. Risotto z dynią przyrządzone na jednej patelni.

Dyniowe risotto z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dyniowe risotto z patelni

 

  • 300g ryżu do risotta arborio
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 300g mięsa wieprzowego (szynka)
  • 1 cebula
  • 150g pieczarek
  • ok 4 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Dyniowe risotto z patelni
Na dużej patelni (28cm) usmażyć szynkę wieprzową pokrojoną w kostkę. Dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Wszystko dusić do miękkości. Dynię pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnię. Oprószyć przyprawami. Po 5 minutach wlać 2 szklanki bulionu i wsypać ryż. Gotować, czasami mieszając, do momentu odparowaniu bulionu. Następnie podlać porcją bulionu około 1 szklanki. Ponownie gotować do odparowania bulionu. Czynność powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie ugotowany. Około 20min, najlepiej próbując. W razie konieczności jeszcze doprawić. Smacznego!
Dyniowe risotto z patelni
Do podsmażonego mięsa dodać cebulę i pieczarki.
Dyniowe risotto z patelni
Kiedy mięso, cebula i pieczarki będą miękkie dodać dynię.