SUPERPRZEPIS

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru Więcej zdjęć (5)

Ciasta bez mąki budzą zazwyczaj zaniepokojenie. Poczęstować się, czy nie? Upiec, czy nie? Zapewniam, że jak na dietetyczne ciasto to wychodzi pyszne! Jeśli nie wiemy co kryje ono w środku trudno jest odgadną, że to fasola.

Składniki:

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

CIASTO: (blaszka 25x 10 cm)

  • 2 puszki fasoli czerwonej (po 400gram),
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
  • 180 gram suszonych daktyli,
  • 3 -4 lekko kopiate łyżki kakao,
  • 400 gram jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego),
  • 4 jajka,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

WYKOŃCZENIE

  • 200 gram sera białego (z wiaderka),
  • 1/3 szklanki mleka,
  • ok 10 daktyli,
  • 1 łyżeczka zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
  • 1 kopiata łyżeczka żelatyny (lub 2 płaskie łyżeczki),
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

ETAP 1

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru
Gorącą wodą zalewamy suszone daktyle

CIASTO:
Daktyle zalewamy gotująca wodą , tak by woda opływała je do połowy wysokości. Przykrywamy i pozostawiamy by napęczniały i zmiękły. Gotowe miksujemy na gładką masę.

ETAP 2

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru
Odsączoną fasolkę delikatnie miksujemy

Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy z nich pianę.
Fasole wykładamy na sitko, przelewamy wodą i odsączamy.
Odsączoną fasolę przekładamy do malaksera. Delikatnie miksujemy.

ETAP 3

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru
Do fasoli dokładamy jogurt i daktyle

Następnie dodajemy do niej masę daktylową, kakao, żółtka oraz jogurt. Całość miksujemy na gładką masę.

ETAP 4

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru
Następnie dodajemy sypkie składniki ciasta

Do zmiksowanej dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy.

ETAP 5

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru
Gotowe ciasto łączymy z ubitymi białkami

Delikatnie miksujemy, po czym dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek.
Gotową masę wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyciągamy, dokładnie studzimy i wykańczamy.
WYKOŃCZENIE:
Daktyle tak jak wcześniej zalewamy wodą by napęczniały, po czym miksujemy.
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Ser miksujemy z dodatkiem masy daktylowej. Do jednolitej masy dodajemy kawę do smaku. Następnie wlewamy żelatynę, miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na przestudzone ciasto, równo rozprowadzamy. Wierzch posypujemy delikatnie kakao i odstawiamy do zastygnięcia.