Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

ciasto z czerwonej fasoli z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W kuchni meksykańskiej oprócz kukurydzy króluje również czerwona fasola . Mimo że kojarzy się wszystkim z daniem głównym można ją dodać do deseru. Postanowiłam to wykorzystać, a efektem tego stało się pyszne ciasto z czerwonej fasoli i malin.

ciasto z czerwonej fasoli z malinami

Składniki:

ciasto z czerwonej fasoli z malinami

 

 

  • 0,30 dag czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oliwy
  • 0,75 szklanki cukru
  • 150g mrożonych malin Hortex

 

 

Sposób przygotowania:

ciasto z czerwonej fasoli z malinami
Fasolę gotujemy do miękkości, odsączamy i płuczemy wodą. Następnie rozdrabniamy ją blenderem na puree. Dodajemy 3 całe jajka, sól i miksujemy do chwili, aż uzyskamy jednolitą masę. W drugim naczyniu miksujemy pozostałe 2 jajka z oliwą i cukrem. Do tego dolewamy masę fasolową. Mieszamy. Teraz kolej na dodanie kakao, proszku i sody i malin. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę.