Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Faszerowane muszle 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapiekane faszerowane muszle

Faszerowane muszle 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane muszle 4

 

  • 10 dużych muszli makaronowych
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy cygańskiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Faszerowane muszle 4
Cebulę obrać pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli. Mięso mielone dołożyć do cebuli i razem smażyć. Dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawę cygańską, doprawić solą i pieprzem do smaku i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, po tym czasie dołożyć połową startego żółtego sera i cały farsz wymieszać. Muszle makaronowe ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok, 15 min (tak jak na opakowaniu). Następnie odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Muszle faszerować farszem i układać w natłuszczonej blaszce. W kubeczku wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką bazylii. Przygotowanym sosem pomidorowym posmarować muszle i zapiekać ich w piekarniku w temp. 180st. przez 20 min. Przed końcem pieczenia muszle posypać resztą startego żółtego sera, tak aby ser się roztopił. Muszle podawać z ulubioną surówką. Smacznego!
Faszerowane muszle 4
Faszerowane muszle 4
Faszerowane muszle 4