Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Figa z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Już się cieszę na te wszystkie ,,przegryzajki "ze świeżymi figami .

Figa z serem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Figa z serem

 

  • 1 świeża figa
  • grubości ok. 0,5 cm) sera pleśniowego ( ja biorę Danablu lub jak mi sie uda dostać to Roquefort )
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ( ten co mam nie jest tym o którym bym marzyła - ale po prostu na ten było mnie stać a na te inne nie )
  • 1/2 łyżeczki sosu Teryiaki
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Figa z serem
Umyć , osuszyć figę . Odciąć twardy czubek i przeciąć na krzyż tak by dawała się rozłożyć , a nie rozpadała . Ser pokroić na kawałki . Wymieszając miód , ocet balsamiczny , sos Teryiaki i doprawić go do smaku pieprzem . Układać figę i ser obok siebie kropiąc sosem . Resztę sosu podać obok . Jest to 1 porcja . Proponuję podawanie każdemu osobnej porcji jako przystawki lub po prostu przekąski.
Figa z serem
Produkty na stół i można robić ,, przegryzajkę ,,
Figa z serem
Sos to po prostu miód , ocet balsamiczny , sos Teryiaki i pieprz
Figa z serem
Umytą figę naciąć na krzyż tak by można było ją rozchylić a nie rozpadła się
Figa z serem
Dobry , dojrzały ser z niebieską lub zieloną pleśnią pokroić ( im bardziej dojrzały tym lepiej )

Tagi:

sery sosy ser