justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1183]

Flaki wołowe z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne domowe flaczki z kurczakiem

Flaki wołowe z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki wołowe z kurczakiem

  • flaki wołowe 1 kg
  • skrzydełka 2 sztuki
  • udka całe 2 sztuki
  • żołądki kurze 15 dag
  • bulion drobiowy 3l
  • marchewka 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • ziarenka pieprzu
  • przyprawa do flaków 1 torebka

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe z kurczakiem

Mięso i żołądki myjemy. Należy na nich ugotować rosół z dodatkiem przypraw. Powstały bulion będzie wykorzystany do flaków. Flaki myjemy, po czym należy je obgotować. Przecedzamy przez sitko i przekładamy do rosołu. (mięso i żołądki wcześniej z niego wyjmujemy i odstawiamy, aby przestygły). Flaki gotujemy aż będą miękkie. W tym samym czasie mięso oddzielamy od kości i kroimy w kawałeczki. Żołądki również drobno kroimy. Do prawie miękkich flaków dodajemy mięso, żołąki, pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystkie przyprawy i zioła. Gotujemy do momentu, kiedy wszystkie skłądniki będą miękkie. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca: