Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Frittata z leśnymi grzybami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Frittata z usmażonymi grzybami leśnymi.

Frittata z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z leśnymi grzybami

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • ok. 30 dkg leśnych grzybów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • ketchup - wg uznania

Sposób przygotowania:

Frittata z leśnymi grzybami
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Grzyby (użyłam różnych rodzajów koźlarzy) oczyścić, umyć i dowolnie pokroić. Grzyby dodać do cebuli i smażyć dalej razem, od czasu do czasu mieszając. Smażyć tak długo, aż cały płyn z grzybów odparuje. Grzyby doprawić solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozbełtać, lekko doprawić solą. Rozbełtane jajka wylać na usmażone grzyby, wymieszać. Patelnię z jajkami i grzybami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać do momentu ścięcia się jajek (ok.20 minut). Gotową frittatę podzielić na porcje, podawać np. z ketchupem/
Frittata z leśnymi grzybami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Frittata z leśnymi grzybami
Oczyszczone umyte i pokrojone grzyby dodane do cebuli.
Frittata z leśnymi grzybami
Jajka wbite do miski dokładnie rozbełtane i doprawione solą.
Frittata z leśnymi grzybami
Usmażone grzyby zalane rozbełtanymi jajkami.