Frykas z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Udka upiec na suchej blasze w piekarni ku, po czym zdjąć z nich skórę, mięso po kroić w

Frykas z kurczaka

Składniki:

Frykas z kurczaka

 

  • 3-4 udka kurczaka

 

 

 

  • 2 łyżki koncentratu rosołu z drobiu lub 2 kostki bulionu

 

  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

 

  • 2-3 cebule

 

 

 

  • cukier

 

  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Frykas z kurczaka
Udka upiec na suchej blasze w piekarni ku, po czym zdjąć z nich skórę, mięso po kroić w paseczki i ułożyć na blaszce. Na patelni podsmażyć pokrojone: cebulę, paprykę i pieczarki. Odcedzić na sicie. Koncentrat rosołu rozpuścić w dwóch szklankach wody, dodać cukier, przecier pomidorowy, czosnek. Zagotować i wymieszać z warzywami. Mięso zalać sosem, wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, żeby się zapiekło. Podawać z ryżem na sypko. 100g - 80 kcal


Elżbieta Kajewska