Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Galareta z nóżek kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Galatera w wersji drobiowej- moja ulubiona

Galareta z nóżek kurczaka

Składniki:

Galareta z nóżek kurczaka

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 szklanki groszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 ziarenek ziela nagielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek, sporo majeranku

Sposób przygotowania:

Galareta z nóżek kurczaka
Kurczaka umyć i zalać wodą, dorzucić listki laurowe, ziarenka ziela i zaczą gotować. Wszystkie warzywa umyć i obrać, ale nie kroić! Ddo garnka z kurczakiem odać marchewkę, pietruszkę, selera i pora i gotować pod przykryciem ok 2 godziny. Dorzucić zielony groszek (mrożony) i gotować jeszcze ok 15 minut. Po ugotowaniu przecedzić. Wywar zostawic w garnku. Zostawić tylko kurczaka, marchewkę i groszek, resztę wyrzucić.Kurczaka obrać- wyrzucić skórę i kości, a mięso pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do wywaru w garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wcisnąć czosnek i doprawić majerankiem (dużą ilością majeranku). Zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę rozpuszczoną w połowie szklanki wody. Dokładnie wymieszać i już nie gotować! Troszkę przestudzić- w tym czasie przygotowac pojemniczki na galaretę. Ja wykorzustuję plastikowe pojemniki po serkach homogenizowanych, śmietanach itp. Do dokładnie wymytych pojemniczków, włożyć kilka plasterków marchewki i parę ziarenek groszku. Do każdego pojemnika wlewać galaretę z garnka. Można jeszcze powrzucać po kilka groszków i po plasterku marchewki na wierzch.Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Podawać z cytryną