OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

obiad pełen smaków ,połączonych tak, że nie chce się przestać jeść :) smaczna propozycja np na obiad

Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem

 

  • 0,5kg pieczarek
  • cebula
  • 100g oliwek zielonych
  • puszka groszku
  • duża papryka
  • 2 duże pomidory
  • 0,6l bulionu pieczeniowego
  • podwójny filet z kurczaka
  • oregano, złocista przyprawa do kurczaka, czerwona papryka
  • 2łyżki mąki rozrobione z odrobiną wody (konsystencja gęstej śmietany)
  • ok. 1kg gnocchi

Sposób przygotowania:

Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem
Pieczarki skroić na półplasterki i osolone podsmażyć w osobnym garnku. Mięso oczyścić , pokroić w kostkę i przyprawić. Na rozgrzany olej wrzucić piórka cebuli, a na to mięso.

Dusić pod przykryciem, mieszając. Pomidora skroić na duże kawałki, dodać do kurczaka, następnie paprykę pokrojoną w kostkę i usmażone pieczarki. Wymieszać i dusić.

Po ok. 10-15min zalać wszystko bulionem, zagotować. Dodać oliwki i groszek. Po ok. 5-7min zagęścić mąką z wodą i gotować jeszcze chwile. Ugotować gnocchi.

Ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem. 
Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem
mięso podsmażamy na cebuli, dodajemy pomidory i paprykę
Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem
wsypujemy pieczarki i mieszamy co jakiś czas
Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem
zalewamy bulionem i dodajemy groszek i oliwki
Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem
wszystko mieszamy i gotujemy sos jeszcze chwilę.
Gnocchi w sosie pieczarkowo-warzywnym z kurczakiem
zagęszczamy i podajemy z gnocchi