izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Gnocchi ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trochę inna odmiana dobrze wszystkim znanych kopytek. Te ziołowe kluseczki doskonale smakują z sosem serowym.

Gnocchi ziołowe

Składniki:

Gnocchi ziołowe

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi ziołowe

ETAP 1:

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Tymianek oraz bazylię drobno siekamy i również wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Do całości dosypujemy czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól (ilość ziół można zmienić - według upodobań smakowych).

ETAP 2:

Z zawartości miski wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i z każdego odrywamy kawałki formując z nich walce. Na każdym walcu odciskamy widelcem charakterystyczny wzorek.

ETAP 3:

Tak przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gnocchi gotujemy ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Najlepiej podawać z sosem serowym.