Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Gołąb na sposób orientalny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąb na sposób orientalny to delikatne lekko słodkie mięso gołębie połączone z przyprawami kojarzącymi się z Azją i orientem.

Gołąb na sposób orientalny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąb na sposób orientalny

Główne

Marynata

Sposób przygotowania:

Gołąb na sposób orientalny

Przygotowanie

Gołąb na sposób orientalny
Gołębia dokładnie płuczemy i obieramy .

Gołębia dokładnie sprawdzamy i czyścimy z wszelkich niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy intensywnie letnią wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Marynowanie

Gołąb na sposób orientalny
Dokładnie obtaczamy w marynacie gołębia.

Do małej miseczki wsypujemy wszelkie przyprawy potrzebne do marynaty oraz oliwę. Dokładnie całość mieszamy. W tak przyrządzonych przyprawach obtaczamy dokładnie gołębia. Przykrywamy talerzykiem lub ściereczką i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby mięso nabrało aromatu.

Faszerowanie

Gołąb na sposób orientalny
Do środka gołębia wkładamy czosnek i ananas

Następnego dnia kiedy mamy już zamarynowane mięsko do środka wkładamy pokrojony w plastry czosnek i plaster ananasa z puszki. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jego wierzchu również układamy plaster ananasa i wiążemy nicią. Delikatnie oblewamy go syropem z puszki.

Grillowanie

Gołąb na sposób orientalny
Układamy gołębia na rozgrzanym ruszcie

Tak przygotowanego układamy na rozgrzanym ruszcie kiedy korzystamy z grilla elektrycznego. Jeśli smażymy na otwartym ogniu warto zawinąć go dokładnie w folię spożywczą, dzięki temu mięso się nie wysuszy. Grillujemy około 45 min. Przekręcając co jakiś czas.

Podanie

Gołąb na sposób orientalny
Podajemy z ulubionymi dodatkami

Podczas grillowania musimy uważać by nie przesuszyć mięsa. Podajemy z ulubionymi dodatkami chociaż ja wolę smakować tego rodzaju mięsko bez żadnych dodatków. Według mnie są po prostu zbędne bo zagłuszają smak
Smacznego :)