Sposób przygotowania:
Gołąb xl
Ryż ugotowałam w osolonym wrzątku (15 minut),odstawiłam do wystudzenia. Z kapusty pekińskiej odcięłam końcówkę i ostrożnie zdjęłam liście.W szerokim garnku zagotowałam wodę ,włożyłam liście kapusty i przykręciłam gaz tak,by kapusta się nie gotowała, tylko sparzyła.Trwało to niedługo.Liście zrobiły się wiotkie ale nie miękkie.Wyjęłam je na durszlak ostrożnie by ich nie podziurawić. Mięso połączyłam z ostudzonym ryżem ,jajkami i przyprawami i dokładnie wyrobiłam mięsną masę. Przygotowałam dwie długie keksówki. Wyłożyłam je papierem do pieczenia.Liście kapusty po wystudzeniu układałam tak,aby nie tylko wyściełać spód, ale żeby wystawały za formę.Jeden liść zachodził na drugi.Lekko ją posoliłam. Na tak przygotowane formy wyłożyłam po połowie masę mięsno ryżową,docisnęłam i wyrównałam.Przykryłam wystającymi liśćmi zaczynając od przeciwległych krótkich końców.Wierzch spryskałam delikatnie tłuszczem w sprayu ale można cieniutko posmarować olejem. Gołębie piekłam przez 45 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Po upieczeniu ostrożnie wyjęłam i odwróciłam je na drugą stronę.Pokroiłam na porcje i podałam z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym o nucie czubrycy i lubczyku.
dayzi
edytaha
Editha