Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Gołąbki z mięsem mielonym i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszności, polecam, gdyż są przepyszne

Gołąbki z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

Gołąbki z mięsem mielonym i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem mielonym i pieczarkami
Kapustę czyścimy, wykrajamy środek, tzw. głębia, gotujemy w dużym garze w osolonej wodzie z dodatkiem octu/ok. 1łyżka/ .Stopniowo wyjmujemy podgotowane liście. Farsz- pokrojoną cebulę dusimy na smalcu, dodajemy mięso i dusimy dalej. pieczarki kroimy w kostkę, dusimy je razem z cebulą i łyżką masła. Tak przygotowane mięso łączymy z ryżem , kaszą i pieczarkami, doprawiamy do smaku pieprzem, kostką i solą.Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Uformowane gołąbi umieszczamy w rondlu wysmarowanym tłuszczem i wyłożonym liśćmi kapusty. Układamy je dość ciasno , zalewamy szklanką wody wymieszaną z kostką grzybową.Wkładamy przykryty rondel do piekarnika nagrzanego na ok.150 st.C. Pod koniec zapiekania, gdy już pozostanie niewiele wody pomiędzy gołąbkami, polewamy je śmietaną i nadal zapiekamy, ale już bez przykrycia, przez ok.10-15 minut. Można podawać z ketchupem.