SUPERPRZEPIS

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gołąbki z mięsem i ryżem Więcej zdjęć (6)

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym to smak z mojego dzieciństwa, takie gołąbki przygotowywała moja mama.

Składniki:

Gołąbki z mięsem i ryżem

Na gołąbki

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1,5 szkl. ryżu
  • główka kapusty białej - 1 szt
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • bulion - 0,5 l

Sos :

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i ryżem
Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć ją do gotowanej i osolonej wody, gotować przez kilka minut.

Za pomocą łyżki i widelca, zdejmować co jakiś czas wierzchnie liście, pozostałe liście na kapuście, które są twarde, dalej gotować, wyjmować liście na durszlak, ostudzić.

Z każdego liścia usunąć grube nerwy.

Farsz:

Ryż ugotować al.- dente w osolonej wodzie, ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.

Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać.

Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety.

Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Zlać trochę bulionu z gołąbków, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, zagotować, wlać do gołąbków i gotować do miękkości kapusty.

Smacznego !
Gołąbki z mięsem i ryżem
Ryż został ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony
Gołąbki z mięsem i ryżem
Liście kapusty ugotowane i wystudzone na durszlaku
Gołąbki z mięsem i ryżem
Mięso mielone ryż i cebula zostały wymieszane
Gołąbki z mięsem i ryżem
W każdego liścia nałożono porcję farszu i zawinięto
Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki zostały ułożone w garnku i zalane bulionem oraz na końcu doprawione sosem pomidorowym