alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Gołąbki z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rewelacyjne gołąbki z mięsem wieprzowym duszone w sosie pomidorowym. Znikają w momencie. Bardzo polecam.

Gołąbki z sosem pomidorowym

Składniki:

Gołąbki z sosem pomidorowym

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 cebule
  • 100 g ryżu
  • 2 szkl przecieru pomidorowego
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Kminek mielony
  • Olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki z sosem pomidorowym
Kapustę myjemy, odrywamy wierzchnie liście, wycinamy twardą część że środka, wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i parzymy aż liście łatwo będą odchodzić. Liście studzimy i ściany twarde części.

Ryż płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na oleju.

Resztę kapusty pozostałą po zdjęciu liści drobno szatkujemy. Wszystko łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy i mieszamy.

Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy gołąbki. Na dnie rondla układamy liście kapusty, a na nich gołąbki. Zalewamy sosem i dusimy około godziny.

Sos:

Do przecieru wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz, paprykę, tymianek, bazylię i czosnek, mieszamy.