Sposób przygotowania:
Gołąbki z sosem pomidorowym.
Kapustę podgotowywać w osolonej wodzie i kolejno odrywać liście. Skroić za grube nerwy. Ryż ugotować w zmniejszonej ilości wody tak aby był jeszcze twardawy. Wymieszać z mięsem przyprawić solą i pieprzem. Formować gołąbki. Przygotować brytfannę żaroodporną z pokrywą. Dno wyłożyć liściami kapusty i poukładać niej gołąbki. Wierzch również przykryć liśćmi. Nakryć pokrywą. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni dusić około 90 min. Spawdzić widelcem czy są miękkie. Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy lekko przysmażyć na oleju cały czas mieszając. Wlać szklankę wody i wymieszać. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do gotującej się mieszaniny cały czas mieszając. Dodać sól do smaku. Gdy sos ładnie zgęstnieje dodać startą na miazgę cebulę wymieszać i wyłączyć palnik. Tarta cebula nadaje sosowi wyrafinowany posmak ;)
luna
kinga
Henia
montajka
Ja nie daję cebuli do farszu za to uzupełniam to w sosie. A trzymię w piekarniku(w zamkniętej brytwanie) długo nie z powodu mięsa lecz kapusta nie może być twarda !
montajka
Acha a co do tłustych gołąbków znam wersję smażonych na patelni na smalcu. Dlatego te z piekarnika są małotłuste :) A mięso które używam to zazwyczaj wieprzowo-wołowe :)
Chupnięta
Ja również nigdy nie robię gołąbków z cebulką , mięso daję wieprzowe i trzymam tak długo.Do farszu dodaję jeszcze jajko.Ile kucharek tyle wersji gołąbków!
montajka