Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1105]

Golonka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Golonka w galarecie to nie tylko pyszna kolacja, ale idealna przekąska na różne imprezy. Zawsze znika do końca.

Golonka w galarecie

Składniki:

Golonka w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Golonka w galarecie
Umyte golonki i nóżki zalać wodą. Zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kostki rosołowe. Gotować razem pod przykryciem. Dodać obraną jarzynę.

Kiedy marchew będzie półtwarda wyjąć ją i pokroić w plastry. Kiedy mięso zmięknie nóżki odrzucić a golonkę pokroić w kostkę (można odrzucić tłuszcz jeśli ktoś nie lubi).

Mięso przełożyć do salaterek, do każdej dodać troszkę marchwi i posiekanej pietruszki. Wywar doprawić, dodać żelatynę, wymieszać, aby się rozpuściła.

Powstałym wywarem zalać galaretki i pozostawić do zastygnięcia.