lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

gotowana babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka jest bardzo puszysta i delikatna w smaku.

gotowana babka

Składniki:

gotowana babka

 

  • 6 jaj,
  • 1 kostka margaryny,
  • 30 dkg cukru pudru,
  • 35 dkg mąki ziemniaczanej,
  • mały proszek do pieczenia
  • aromat waniliowy lub smietankowy

 

Sposób przygotowania:

gotowana babka
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy mąkę ziemniaczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlewamy kilka kropel aromatu, ucieramy na puszysta masę.

Z białek ubijamy sztywną pianę.Dodajemy ja do ucieranego ciasta.

Wlewamy do formy.Forma musi być w 3/4 zakryta gotującą się wodą.

Gotujemy 1,5 godziny.

Babkę po ostygnięciu można polać polewą.