jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Greckie gołąbki dla kibica.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dziś dla tych co kibicują Grekom (i nie tylko) greckie gołąbki w liściach winogron - są pyszne, więc polecam :)

Greckie gołąbki dla kibica. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Greckie gołąbki dla kibica.

 

  • 500 g mielonego mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowego)
  • około 30 dużych liści winogron
  • 200 g ryżu brązowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki (lub 2 łyżki suszonej)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • sos pomidorowy do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • bulion do podlania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Greckie gołąbki dla kibica.
Ryż gotujemy al dente.
Sparzamy liście winogron i odsączamy je z wody.
Siekamy drobno obraną cebulę, czosnek i pietruszkę. Do ostudzonego ryżu dodajemy mięso, cebulę, czosnek oraz pietruszkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy masę dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nakładamy masę na liście i zawijamy ciasno ruloniki.
Do nasmarowanego masłem wysokiego rondla wkładamy na dno pozostałe liście winogron, układamy na nich ciasno gołąbki, podlewamy je bulionem i dusimy około godziny na małym ogniu podlewając jeszcze bulionem jeśli trzeba.
Dusimy je do chwili, gdy liście winogron będą całkiem miękkie.
Podajemy je z odrobiną sosu pomidorowego, takiego jaki lubisz.
Greckie gołąbki dla kibica.
Masę z ryżu i miesa doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Greckie gołąbki dla kibica.
Nakładamy masę mięsno-ryżowż na liście winogron.
Greckie gołąbki dla kibica.
Zawijamy liście w ciasne ruloniki i układamy w rondlu.
Greckie gołąbki dla kibica.
Dusimy gołąbki do chwili, gdy liście winogron będą całkiem miękkie.