Sposób przygotowania:
Grissini z boczkiem i cebulą
Mąkę przesiać,wymieszać z solą,zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą,wlać do dołka,posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę,zeszklić wszystko na patelni na smalcu(około 7 min)wystudzić. Dodać cebulę do mąki i drożdży,oraz oliwę,zagniatać ręką jak ciasto na kluski,aż poczujemy że ciasto nam rośnie w ręku.Ewentualnie dodać odrobinę wody,lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką.Gotowe ciasto odstawić na 15 min. Formować paluchy lub małe bułeczki,posmarować mlekiem i posypać kminkiem, makiem lub sezamem. Piec 20-25 min w 180 st C z termoobiegiem. Smacznego..
luna
dusia30
Pyza
anullka7
Pyzo,umiem robić grissini,robi się je właśnie z takiego ciasta,(przepis mam z oryginalnej włoskiej książki kucharskiej przetłumaczonej na język Polski, a dodatki to już rzecz gustu,można sobie dokładać co kto lubi,czosnek,tymianek i co tylko kto lubi.
Dodaje się do ciasta wiórki smalcu i razem zagniata,ja tak nie robiłam ,tylko dodałam smalec do smażenia cebuli i boczku,i tak razem się zmieszał z ciastem.
Paluchy robiłam trochę grubsze tylko z własnego wyboru,bo mi się spieszyło.Prawidłowo paluchy kroi się radełkiem,na bardzo cienkie paseczki,wystarczy wejść w Google i zobaczyć jak różnej grubości ludzie pieką.Nie jadłaś moich więc nie wiesz czy były chrupiące,a że były to fakt:)
jovi
eli_555
kokarda
anullka7
Kokardo, Ty królową Anglii nie będziesz nigdy, a to jest prawdziwy przepis na grissini,.Wejdź w zakładkę forum i zobacz jakie grissini zrobiła moja mama z tego właśnie ciasta.
Polna